O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piotr AMP
    Rider
    • 2009
    • 250

Jednemu użytkownikowi to nie przeszkadza a innego doprowadza do szału. Kwestia natężenia tego dźwięku i tego, co kto od tego samochodu i marki oczekuje.

PS. Ja czekam nadal na odpowiedź na na moje pismo. Dziś mija tydzień. Ktoś z Was może orientuje się, ile trzeba czekać na pismo tego typu ? Podobno czeka się 14 dni na coś takiego.
    Pozdrawiam
    Piotr

Komentarz

• skaypik
      Drive
      • 2009
      • 51

Zamieszczone przez peck
      Żadna sugestia. Po prostu zatrzymałem się w cichym miejscu i wsłuchałem się w odgłosy pracy samochodu na wolnych obrotach, czego bym pewnie nie zrobił bez przeczytania postów kolegów. Jak napisałem, terkotanie jest bardzo ciche.

Do tego właśnie zmierzam :idea: Przed przeczytaniem o terkotaniu nie słyszałeś tego ,a potem wiedziałeś czego oczekiwać.Ja nie twierdze że ci nie terkocze-ale kilka dni temu woła mnie sąsiad na piwko bo skończył tapetować mieszkanie-on zadowolony a jego żona już mniej-pytam się o co chodzi ona mi mówi że któraś tam ściana jest spieprzona,idę oglądam dokładnie i zgodnie z prawdą odpowiadam że dla mnie jest OK. ona się przychyla i gdzieś 5 cm. nad podłogą pokazuje mi dziurke jak łepek od szpilki.Jak wiedziała gdzie patrzeć to zawsze to widziała :lol:

Komentarz

• OctaviaFLKrak
        Ambiente
        • 2009
        • 138

Czy terkotanie o którym piszecie jest słyszalne z wnetrza kabiny czy gdy jestesmy na zewnatrz samochodu?

Komentarz

• Trusek
          Rider
          • 2009
          • 520
          • Octavia III (5E3)
          • DADA 1.5 TSI 150 KM

1. Piotr AMP 1.4TSI, lipiec, 2009 - 13300 km
          2. Andys 1.4TSI, wrzesień, 2009 - terkocze od przebiegu ~3000km, obecnie 5600km
          3. martinex 1.4TSI, miesiac, rok produkcji - 3000km, terkocze bez względu na temperaturę
          4. Marcinooo 1.4TSI, miesiac, rok produkcji - 4000km, terkocze od nowego - tylko teraz coraz głośniej
          5. luckyluc 1.4TSI, listopad, 2009 - terkocze od przebiegu ~3500km, obecnie 6000km
          6. Krzysiek25 1.4TSI, miesiac, rok produkcji
          7. Dycha 1.4TSI, lipiec, 2009 - 7000 km, latem tego nie slyszalem, zaczelo sie jakos w grudniu i jest caly czas
          8. yerba 1.4TSI, miesiac, rok produkcji
          9. jamesbondzio 1.4TSI, miesiac, rok produkcji
          10. rlapinski 1.4TSI, miesiac, rok produkcji
          11. grzes74 1.4TSI, miesiac, rok produkcji
          12. radik79 1.4TSI, lipiec, 2009; przebieg około 5000, terkocze od około 2 miesięcy
          13. Flawek 1.4TSI, maj, 2009, około 7000-obecnie 11500
          14. tomkr82 1.4TSI,miesiac, rok produkcji
          15. martinoes 1.4TSI,miesiac, rok produkcji
          16. peck 1.4TSI,miesiac, rok produkcji

Analizujac ta liste to temat dotyczy glownie aut prodokowanych po II polowie roku 2009. Moze dobrze byloby rzeczywiscie napisac do SAPa w tej sprawie jako ta wlasnie grupa. Wspomniec ze problem sie nasila i dotyczy wlasnie juz kilkunastu aut a poszczegolne serwisy "spuszczaja Was po brzytwie". To bylby numer jakby OCP samo wszczelo akcje serwisowa z pominieciem tych mlotkow z ASO.

W tym celu uzupelnijcie liste - to moze byc pomocne w naciskaniu SAPa.
          <<>> MACIEJ <<>>
          Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• martinex
            Drive
            • 2009
            • 87

Zamieszczone przez OctaviaFLKrak
            Czy terkotanie o którym piszecie jest słyszalne z wnetrza kabiny czy gdy jestesmy na zewnatrz samochodu?
            Oczywiście, że jest słyszalne z wnętrza kabiny.

Przecież inaczej bym nie pisał że wkurza maksymalnie w trakcie jazdy po mieście i przy staniu w korkach i na światłach.

Nawiew na 1 z przodu powoduje, że terkotanie jest prawie zagłuszane, nawiew na 2 ma już praktycznie takie samo natężenie głośności ale zupełnie inną częstotliwość - więc terkotanie nadal się wyróżnia - a to są wrażenia z pozycji kierowcy.

Dla pasażera z tyłu terkotanie jest zdecydowanie bardziej słyszalne i dokuczliwe bo dobiega... no.. spod jego siedzenia

Nie mam ostatnio czasu na użeranie się z serwisami więc odkładam wysyłanie pism i jeżdżenie do ASO na jakąś tam nieodległą przyszłość - ale pytanie czy komukolwiek udało się jak dotąd coś pozytywnie załatwić z tym problemem?

Komentarz

• winni77
              RS
              • 2009
              • 2183
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Trusek
              Analizujac ta liste to temat dotyczy glownie aut prodokowanych po II polowie roku 2009.
              Jeszcze należałoby uściślić co ludzie wpisują. Ja miałem odbiór w lipcu, ale produkcje chyba w czerwcu (?). Jak na razie brak terkotania.
              Mój "Batmobil"

Komentarz

• Trusek
                Rider
                • 2009
                • 520
                • Octavia III (5E3)
                • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez winni77
                Analizujac ta liste to temat dotyczy glownie aut prodokowanych po II polowie roku 2009.
                Jeszcze należałoby uściślić co ludzie wpisują. Ja miałem odbiór w lipcu, ale produkcje chyba w czerwcu (?). Jak na razie brak terkotania.
                ... masz racje - dlatego w tej liscie ujalem miesiac, rok produkcji a nie zakupu ...
                <<>> MACIEJ <<>>

Komentarz

• martinoes
                  Classic
                  • 2009
                  • 5

nie wiem gdzie ta lista, więc piszę tutaj:

15. martinoes 1.4TSI,kwiecień, rok produkcji : 2009, terkotać zaczęło ok listopada - bardzo sporadycznie do stycznia, teraz już nie występuje (już nie pamiętam kiedy ostatni raz się zdarzyło) przejechane 7500 KM

[ Dodano: Sro 17 Mar, 10 10:41 ]
                  Zamieszczone przez skaypik
                  Zamieszczone przez peck
                  Żadna sugestia. Po prostu zatrzymałem się w cichym miejscu i wsłuchałem się w odgłosy pracy samochodu na wolnych obrotach, czego bym pewnie nie zrobił bez przeczytania postów kolegów. Jak napisałem, terkotanie jest bardzo ciche.

Do tego właśnie zmierzam :idea: Przed przeczytaniem o terkotaniu nie słyszałeś tego ,a potem wiedziałeś czego oczekiwać.Ja nie twierdze że ci nie terkocze-ale kilka dni temu woła mnie sąsiad na piwko bo skończył tapetować mieszkanie-on zadowolony a jego żona już mniej-pytam się o co chodzi ona mi mówi że któraś tam ściana jest spieprzona,idę oglądam dokładnie i zgodnie z prawdą odpowiadam że dla mnie jest OK. ona się przychyla i gdzieś 5 cm. nad podłogą pokazuje mi dziurke jak łepek od szpilki.Jak wiedziała gdzie patrzeć to zawsze to widziała :lol:
                  nie no ludzie nie przesadzajcie, ciche terkotanie to po prostu odgłosy silnika. Pewnie, każdy by chciał żeby nie było w ogóle słychać że silnik chodzi:P

Komentarz

• Piotr AMP
                    Rider
                    • 2009
                    • 250

3. martinex 1.4TSI, miesiac, rok produkcji - 3000km, terkocze bez względu na temperaturę
                    4. Marcinooo 1.4TSI, miesiac, rok produkcji - 4000km, terkocze od nowego - tylko teraz coraz głośniej
                    5. luckyluc 1.4TSI, listopad, 2009 - terkocze od przebiegu ~3500km, obecnie 6000km
                    7. Dycha 1.4TSI, lipiec, 2009 - 7000 km, latem tego nie slyszalem, zaczelo sie jakos w grudniu i jest caly czas
                    12. radik79 1.4TSI, lipiec, 2009; przebieg około 5000, terkocze od około 2 miesięcy
                    15. martinoes 1.4TSI, kwiecień, 2009 - 7500 km
                    Pozdrawiam
                    Piotr

Komentarz

• dasiek
                      Classic
                      • 2010
                      • 10

Witam,

też mam to co Wy w swoim autku

17. dasiek 1.4 TSI grudzień 2009 - 5000 km

Mam Octę 3 m-ce przejechała 5000 km, zauważyłem terkotanie jakiś miesiąc temu, nie zależy to wg mnie od temperatury otoczenia. Nic z tym jeszcze nie robiłem na razie obserwuje i wygląda to tak:

1.Terkocze na rozgrzanym silniku, kiedy obroty są najniższe (u mnie poniżej 700/min)
                      2.Delikatne muśnięcie pedału gazu (tak że nawet wskazówka obr nie drgnie) eliminuje objawy.
                      3. Włączenie ogrzewania tylnej szyby (niewielki, krótkotrwały spadek obrotów)- powoduje chwilowe nasilenie intensywności odgłosu pompy.

Wobec powyższego i faktu, że ktoś z forumowiczów wymienił pompę i terkotanie dalej występuje skłaniam się do przypuszczeń, że problem może być związany z obrotami na biegu jałowym, być może zwiększenie obrotów o 50/ na minutę rozwiązało by problem ...

pozdrawiam,
                      ...:::Adam:::...

Komentarz

• martinex
                        Drive
                        • 2009
                        • 87

3. martinex 1.4TSI, miesiac, rok produkcji 2009 - 3000km, terkocze bez względu na temperaturę
                        17. dasiek 1.4 TSI grudzień 2009 - 5000 km

Pytanie: jak ustalić miesiąc produkcji???

Komentarz

• Andys
                          Elegance
                          • 2007
                          • 762

Pytanie: jak ustalić miesiąc produkcji???
                          Podaj VIN, jak chcesz na PW, to Ci podam miesiąc produkcji.
                          Pozdrawiam,
                          Andys

Komentarz

• Mihau
                            RS
                            • 2009
                            • 7460
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Czy to jest taki dźwięk?
                            [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rBJhs-8su-g[/youtube]
                            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• luckyluc
                              Drive
                              • 2010
                              • 78

Zamieszczone przez Mihau
                              Czy to jest taki dźwięk?
                              Otwórz 7 stronę tego tematu...
                              Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• Mihau
                                RS
                                • 2009
                                • 7460
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

aha, nie śledzę tego tematu na bieżąco i może dlatego nie zauważyłem tego, że wrzuciłeś ten filmik. mój błąd. jedyne co mogę powiedzieć to współczuje Wam z tym dźwiękiem i mam nadzieje, że się to wyjaśni, bo nie po to się kupuje nowy samochód i tyle się płaci za niego żeby takie problemy mieć.
                                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Trusek
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 520
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Gadalem wczoraj z Tesciem - gosc mocno kumaty w tematach technicznych. Opisalem mu temat tego terkotania i od razu powiedzial ze wszystko jest jaknajbardziej dobrze. Opisal mi zasade dzialania pompy wspolpracujacej z ukladem wtrysku bezposredniego. Wytlumaczyl ze przy tak malych obrotach jest podawana bardzo minimalna dawka paliwa ktora w scisle okreslonej ilosci wedruje do wtryskiwaczy. To co terkocze to zaworek albo elektrozaworek (dokladnie nie pamietam) ktory dba o podanie albo odciecie dawki paliwa na biegu jalowym. Jest on po to aby wydajnosc pompy przy 750 i 6000 obr/min byl taka sama. Tak wiec mowil to z taka pewnoscia w glosie i tak obrazowo i sensownie tlumaczy ze mnie uspokoil ze to terkotanie to tylko dyskomfort a nie uszkodzenie. Potwierdzilo to jeszcze ze jednemu z kolegow wymieniono pompe i terkocze dalej. Wspomnial ze minimalne podniesienie obratow terkotanie zniweluje. Przyszla mi na mysl od razu interwencja Auto Swiata w sprawie Seatow Leonow 1.6 MPI ktore drzaly na wolnych obrotach - Seat upieral sie ze wszystko jest git i ze to tylko odczucia subiektywne kierowcy. Auto Swiat tak naciskal ze Seat zmienil drobiazg w oprogramowaniu silnika i Leony przestaly drzec !!! Moze trzeba uderzyc w ta strone !!!???
                                  Powiedzial mi ze ma nawet gdzies stara pompe wtryskowa do wtrusku bezp. i ja rozbierzemy zeby mi pokazac jak to dziala i co tam tak terkocze. Porobie Wam zdjecia zeby Was uspokoic.
                                  <<>> MACIEJ <<>>

Komentarz

• loyd
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2342

A pytałeś teścia czemu raz terkocze a raz nie (na biegu jałowym) ?

I czemu dzieje się to jak jest zimno ?

Komentarz

• Piotr AMP
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 250

Zamieszczone przez loyd
                                      A pytałeś teścia czemu raz terkocze a raz nie (na biegu jałowym) ?

I czemu dzieje się to jak jest zimno ?
                                      No właśnie, i dlaczego nie zawsze? Dla mnie wytłumaczenie Twojego teścia jest logiczne, ale jeśli tak, to byłoby zawsze terkotanie, a nie jest. Mało tego raz jest głośniej a innym razem ciszej.
                                      Pozdrawiam
                                      Piotr

Komentarz

• rkb
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2152
                                        • Rapid Spaceback (NH1)
                                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

a zeby podniesc obroty na jalowym to kwestia przestawienia czegos vagiem czy trzeba program zmieniac ?
                                        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• luckyluc
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 78

Gadalem wczoraj z Tesciem - gosc mocno kumaty w tematach technicznych. Opisalem mu temat tego terkotania i od razu powiedzial ze wszystko jest jaknajbardziej dobrze. Opisal mi zasade dzialania pompy wspolpracujacej z ukladem wtrysku bezposredniego. Wytlumaczyl ze przy tak malych obrotach jest podawana bardzo minimalna dawka paliwa ktora w scisle okreslonej ilosci wedruje do wtryskiwaczy. To co terkocze to zaworek albo elektrozaworek (dokladnie nie pamietam) ktory dba o podanie albo odciecie dawki paliwa na biegu jalowym. Jest on po to aby wydajnosc pompy przy 750 i 6000 obr/min byl taka sama. Tak wiec mowil to z taka pewnoscia w glosie i tak obrazowo i sensownie tlumaczy ze mnie uspokoil ze to terkotanie to tylko dyskomfort a nie uszkodzenie. Potwierdzilo to jeszcze ze jednemu z kolegow wymieniono pompe i terkocze dalej. Wspomnial ze minimalne podniesienie obratow terkotanie zniweluje. Przyszla mi na mysl od razu interwencja Auto Swiata w sprawie Seatow Leonow 1.6 MPI ktore drzaly na wolnych obrotach - Seat upieral sie ze wszystko jest git i ze to tylko odczucia subiektywne kierowcy. Auto Swiat tak naciskal ze Seat zmienil drobiazg w oprogramowaniu silnika i Leony przestaly drzec !!! Moze trzeba uderzyc w ta strone !!!???
                                          Powiedzial mi ze ma nawet gdzies stara pompe wtryskowa do wtrusku bezp. i ja rozbierzemy zeby mi pokazac jak to dziala i co tam tak terkocze. Porobie Wam zdjecia zeby Was uspokoic.
                                          Masz racje, to dyskomfort, którego nie powinniśmy odczuwać. Jeżeli faktycznie była taka akcja w Auto Świat, to warto wysłać do nich pismo opisujące nasz problem. Może jak redakcja zapyta to SKODA w końcu zainteresuje się problemem.
                                          Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• golibroda
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 530

No i to jest rzeczowe wytłumaczenie problemu. Muśnięcie obrotów i cisza
                                            Pozdrawiam
                                            Piotr

Komentarz

• RS
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 238

Witam
                                              Wczytuję się w ten wątek od początku ( u mnie terkotanie nie występuje ) - mam wrazenie iz sprawa jest połaczona z obrotami na biegu jałowym . Ja mam wyższe obroty niz opisujecie ok 800 rpm - i problem nie wystepuje . Specjalnie wsłuchiwałem się w miejsca opisane przez kolegów i ani sladu terkotania . Moze sie mylę - prosze o opinię - jakie macie jałowe obroty ?

Komentarz

• martinex
                                                Drive
                                                • 2009
                                                • 87

To ja się od razu spytam - a jaki wpływ ma podniesienie tych obrotów na spalanie - szczególnie przy jeździe w mieście i korkach?

Moja "niunia" przy krótkich odcinkach pokazuje spalanie na poziomie 12l :evil: . Od początku średnia to jest około 10.5 l/100km :?

Jeżeli taki manewr z podniesieniem obrotów zwiększy jeszcze spalanie to ja dziękuję - wolę podkręcić radio :/

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez RS
                                                  Ja mam wyższe obroty niz opisujecie ok 800 rpm
                                                  Zamieszczone przez RS
                                                  Moze sie mylę - prosze o opinię - jakie macie jałowe obroty ?
                                                  koledzy pisali coś o 650 :shock: co WYDAJE mi się być za nisko i już się nad tym zastanawialiśmy, niestety nie wiem jakie POWINNY być, natomiast wydaje mi się że Twoje 800 jest jak najbardziej OK

[ Dodano: Sob 20 Mar, 10 19:22 ]
                                                  Zamieszczone przez martinex
                                                  To ja się od razu spytam - a jaki wpływ ma podniesienie tych obrotów na spalanie
                                                  IMO żadne
                                                  saport techniczny baj DGW
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm
                                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• sh95
                                                    Classic
                                                    • 2009
                                                    • 26

Witajcie,

Dopiero teraz przypadkiem trafiłem na ten wątek, jako że moja Octa jeździ jak na razie bez zarzutu. Nigdy po zakupie nie musiałem wchodzić w ten wątek - wcześniej tylko sprawdzałem czy nie ma jakiś generalnych problemów z 1.4 TSI. Na początku czytania wątku podchodziłem do problemu z dystansem, ot ktoś ma jakiś problem, albo jest przeczulony na punkcie auta. Potem znalazłem sporą liczbę osób, które potwierdza problem. Aż w końcu zajarzyłem, że chyba u mnie jest to samo Ja akurat poprostu nie nazywałem tego problemem.

Nie rozpisując się: Auto mam od połowy listopada (nie wiem jaki jest miesiąc produkcji, kupowałem egzemplarz "z parkingu"). Od jakiegoś czasu faktycznie jest jakby inny dźwięk silnika na biegu jałowym, ale ja to słyszę tylko na zewnątrz - no może dlatego że zawsze radio u mnie gra. Nie potrafię powiedzieć kiedy to się zaczęło, zauważyłem to z kilka tygodni temu i zacząłem się zastawiać, czy na początku też tak było. Na co dzień jednak tego nie słyszę i mi to nie przeszkadza. Obecnie mam przejechane 5,5k km.

Ciekawa jest inna kwestia: jest to mój w sumie 4ty samochód, 2gi nowy. Poprzedni nowy to Clio z roku 1999..... i było dokładnie to samo! Po jakimś roku przypadkiem usłyszałem niepokojący dźwięk stojąc na biegu jałowym, takie jakieś terkotanie. Dobiegało ono niby z tyłu, ale po otwarciu pokrywy silnika - z silnika. Autem jeździłem 10 lat... i terkotało do końca W sumie terkocze na dal, bo auto nadal mam (aktualnie na sprzedaż). Pompa jak była tak jest. Działa

Myślę więc, że nie ma co się przejmować, nie ma co się wsłuchiwać, bo oszaleć można. Auto jeździ fajnie, bez problemów i to się liczy

Komentarz

Pracuję...